Toko Sembako Yang mennyediakan Produk Bermutu dari Berbagai Brand dan Pilihan baik untuk kebutuhan

Senin, 30 Mei 2011

Gula (Sugar)


Gula adalah satu istilah bagi sekelas kristal karbohidrat yang boleh dimakan, terutama sukrosa, laktosa, dan fruktosa[1] dicirikan oleh suatu rasa manis. Di dalam makanan, gula kebanyakan dirujuk hampir-hampir ekslusif merujuk kepada sukrosa, yang utamanya datang dari Gula tebu dan gula bit. Gula lain digunakan di dalam industri penyediaan makanan, tetapi ia biasanya diketahui oleh nama-nama yang lebih spesifik nama-namaglukosa, fruktosaatau gula buah, air gula jagung fruktosa tinggi, dll.
Pada masakini, Brazil mempunyai penghasilan gula per kapita paling banyak.[2]
Isi kandungan
Monosakarida atau gula ringkas menyimpan tenaga yang boleh digunakan oleh sel-sel biologi. Gula ini mempunyai satu molekulsahaja.
Disakarida
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0e/Saccharose.svg/300px-Saccharose.svg.png

Sukrosa (kiri), salah satu disakarida glukosa, danfruktosa (kanan) yang merupakan molekul penting di dalam badan.
Disakarida merupakan dua molekul yang diikat melalui pemeluwapan:
  • Sukrosa yang terdapat dalam gula pasir merupakan gabungan satu molekul glukosa dengan satu molekul fruktosa.
  • Laktosa yang terdapat dalam gula susu merupakan gabungan molekul glukosa dengan molekul galaktosa.
  • Maltosa yang terdapat dalam gula malt merupakan gabungan dua molekul glukosa. Pengeluaran gula negara kini dikuasai oleh empat kilang iaitu:-

Tidak ada komentar:

Posting Komentar