Gula adalah satu istilah bagi sekelas kristal karbohidrat yang boleh dimakan, terutama sukrosa, laktosa, dan fruktosa[1] dicirikan oleh suatu rasa manis. Di dalam makanan, gula kebanyakan dirujuk hampir-hampir ekslusif merujuk kepada sukrosa, yang utamanya datang dari Gula tebu dan gula bit. Gula lain digunakan di dalam industri penyediaan makanan, tetapi ia biasanya diketahui oleh nama-nama yang lebih spesifik nama-namaglukosa, fruktosaatau gula buah, air gula jagung fruktosa tinggi, dll.
Pada masakini, Brazil mempunyai penghasilan gula per kapita paling banyak.[2]
Isi kandungan [sorokkan] |
Monosakarida atau gula ringkas menyimpan tenaga yang boleh digunakan oleh sel-sel biologi. Gula ini mempunyai satu molekulsahaja.
- Glukosa terdapat dalam dekstrosa dan gula darah.
- Fruktosa atau levulosa terdapat dalam gula buah.
- Galaktosa terdapat dalam susu.
Disakarida
Sukrosa (kiri), salah satu disakarida glukosa, danfruktosa (kanan) yang merupakan molekul penting di dalam badan.
Disakarida merupakan dua molekul yang diikat melalui pemeluwapan:
- Sukrosa yang terdapat dalam gula pasir merupakan gabungan satu molekul glukosa dengan satu molekul fruktosa.
- Laktosa yang terdapat dalam gula susu merupakan gabungan molekul glukosa dengan molekul galaktosa.
- Maltosa yang terdapat dalam gula malt merupakan gabungan dua molekul glukosa. Pengeluaran gula negara kini dikuasai oleh empat kilang iaitu:-
Tidak ada komentar:
Posting Komentar